Profesionalni HTML mail-ovi

Published on 01/09,2011

Prošlo je dosta vremena od kada su nam mail-ovi bili jednostavni kao SMS poruke. Kako su se otvarale mogućnosti za proširenje vidika u ovom načinu komunikacije, tako su naravno i mail-ovi evoluirali.

Dakle imamo plain text mail-ove koji predstavljaju čist tekst bez ikakve mogućnosti formatiranja teksta, linkova ili ubacivanja slika. Sa druge strane imamo HTML mail-ove u koje je moguće ubacivati html kod i napraviti pravi mali sajt od jednog običnog mail-a. Naravno, ne morate biti html stručnjak da bi pravili html mail-ove, jer danas svaki prosečan mail klijent ima opciju da birate koji tip mail-a hoćete da napravite i, ukoliko je html mail u pitanju, klijent sam ima integrisan html design mode editor. Editor naravno podržava najjednostavniji drag and drop sistem ubacivanja sadržaja, pravljenje tabela kao u wordu, formatiranja teksta kao na sajtu i tome slično. Naravno, nije sve tako sjajno i bajno... sada dolazimo do onog dela gde vam za potrebe marketinga trebaju zaista profesionalni HTML mail-ovi. I za to je potrebno angažovati stručnjaka koji se bavi HTML mail-ovima, jer nimalo nije lako napraviti mail koji će raditi savršeno u svim većim mailing klijentima (google, yahoo, hotmail, outlook, thunderbird...). Ono što je cross-browsing za web sajtove i web browsere, ovde je cross-client za HTML mail-ove i mail klijente. Jedna od najvećih problematika u ovom poslu je što HTML mail-ovi u većini slučajeva ne podržavaju pozadinsku sliku u HTML stilovima, kao ni pozicioniranje objekata i što se kod drugačije ponaša u različitim mail klijentima. 

Samo kada pogledate sve te mail-ove koje dobijate od web sajtova kao što su Kolektiva, Laguna, Kupi me i ostali, pomislite koliko je komlikovano i naporno uklopiti sve te delove sa veoma ograničenim mogućnostima HTML kodiranja i na kraju krajeva testirati ih sve u što više različitih mail klijenata. Sve za estetiku...

undefined


Comments

  1. 03/02,2018 | 11:46

    Wow, what a great idea you have given to us about the HTML Graphics. This will be a very good help for many of us in order to make a good website. I will share this with my dissertation writing services uk reviews people too.

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me