Web dizajner ili Web programer? Pitanje je sad...

Published on 12/01,2010

Ako se još uvek razmišljate šta je bolje od ova dva da postanete, ili vas samo interesuje koja je razlika, potrudiću se da vam shodno svom znanju i iskustvu što bolje pojasnim... 

Postoje tzv. Front-end i Back-end programeri. Zvanje Front-end programera (ili developer-a) podrazumeva određeno poznavanje uglavnom tehnologija i jezika kakvi su: HTML, XHTML, CSS, JavaScript, Flash, Corel i Photoshop. Što se tiče Back-end programera uglavnom se podrazumeva znanje PHP-a i MSQL-a.
Može se reći da je web dizajner u stvari Front-end programer koji je zadužen za osmišljavanje vizuelnog identiteta sajta (logotipa, boja na sajtu, pozadine i sl.) Dakle zadužen je za dizajniranje web strane, dok je web programer zadužen za onaj pozadinski deo tj. back-end programiranje, koje korisnik ne vidi, i koje predstavlja uglavnom onaj "dosadniji" deo posla, tj. suvoparno programiranje. 
E sad, jeste da je posao web dizajnera mnogo zanimljiviji od programiranja (da li je?) ali kao i svaki posao ima svoje prednosti i mane. Ja sam već 2 godine web dizajner, i sada ću vam reći zašto se nisam zadržala samo na tome, već se polako okrećem web programiranju.

Razloga je mnogo.

Sećam se kako sam u početku bila oduševljena svim ti čačkanjem po Photoshop-u (jer ako želite da napravite dobar dizajn, radite ga u Photoshop-u, pa ga kasnije eksportujete u Dreamweaver). Ali ubrzo sam shvatila da ne mogu uvek da dizajniram web sajtove po mom ukusu, nego po ukusu mojih klijenata, koji znaju i te kako da budu zahtevni. A kako se u većini slučajeva klijenti ne razumeju u internet i "tako te stvari", a žele lep dizajn, teško im je objasniti zašto njihova ideja za dizajn nije dobra, da ne valja da im ceo sajt bude urađen u Flash-u zbog loše pretrage na pretraživačima i sl. U tom slučaju, ako ne uspete da nađete neki kompromis, morate da radite po njihovom, pa šta god ispalo od toga, jer zapamtite, klijenti su uvek u pravu!
 
Naravno naći će se i oni koje uopšte ne zanima kakav je dizajn, oni žele samo da imaju napravljen sajt, pa su vam onda ruke totalno odrešene i možete dizajnirati do mile volje! Smile

Nekako se onda prirodno nameće rešenje, da je bolje onda raditi u pozadini, tj. programirati, jer ne dolazite u direktan kontakt sa klijentom, i njegovim fix idejama, već vam samo dostave zadatke šta tačno treba da isprogramirate, vi to lepo uradite i sačuvate svoje dragocene živce Wink Nije za džabe posao programera jedan od najboljih poslova na svetu Wink 

Da ne pričam o tome koliko je samo posao programera plaćeniji od posla web dizajnera. A tek u inostranstvu...To su basnoslovne plate, gde se plata jednog php programera kreće po par hiljada evra mesečno!!! Ali ono što je dobro u celoj ovoj priči je da vi ne morate da idete u inostranstvo da biste te pare zaradili, već možete i od svoje kuće da zarađujete sličnu sumu ako se dovoljno potrudite da nađete klijente u inostranstvu sa kojima ćete ceo posao da obavljate preko interneta. Vi sami organizujete svoje radno vreme, radite kući iz svoje fotelje, i još za to primate odličnu platu...Pa gde to ima! Smile Pitate se kako? Pa dragi moji, morate da internet shvatite i kao široko polje poslovnih ponuda i mogućnosti, i da sami šaljete svoje ponude firmama, i da naravno budete uporni u tome. Naravno sve ovo zavisi od vas, jer zapamtite, poslovne prilike neće vas da jure, vi morate da jurite njih! Wink

p.s. Bacite pogled na ovaj link, mene je prilično nasmejao Laughing 

http://theoatmeal.com/comics/design_hell 

 

 


Comments

 1. 11/04,2010 | 12:42

  Slazem se sa svim navedenim, ali nesto bitno( mozda i najbitnije) si ispustila. Znanje dizajnera i programera se bitno razlikuje, pa samim tim i skolovanje. Te basnoslovne plate programera su ishod dugogodisnjeg rada( ucenja i prakticnog rada). A dizajnom se i sam bavim( pocetnik sam) i deluje dosta inspirativno na pocetku, ali zaista je pitanje koliko ce to da traje.

 2. 11/04,2010 | 13:58

  ali treba znati programiranje, nauka je to.... :D

 3. 11/04,2010 | 15:59

  @borisepo309
  Koliko ja znam još na početku teksta sam u kratkim crtama navela koje znanje podrazumeva posao web dizajnera a koje posao web programera. A uostalom većina ljudi zna kada im se pomene reč programer ili programiranje koliko je to težak i zahtevan posao. I naravno da se podrazumeva dug i uporan rad da bi se došlo do takve plate, pa neće niko za džabe da ti da toliko visoku platu, nego moraš dobro da se potrudiš ;)

  p.s. ovo je tek početak mog pisanja o web dizajnu i programiranju, tako da ne bih baš sve da otkrivam u prvom tekstu ;)

 4. 11/04,2010 | 16:05

  @jovanov123
  Naravno...:) Ali pazi ništa nije toliko teško, ako imaš dovoljno volje da ga naučiš i ako si uporan ;)

 5. 11/27,2010 | 10:34

  Izbaci Javascript iz backenda :) :) :)

 6. 11/29,2010 | 11:14

  izvinjavam se na gresci :)

 7. 11/29,2010 | 11:14

  izvinjavam se na gresci :)

 8. 10/02,2012 | 14:26

  Tekst je zanimljiv. Ja zivim u Melburnu i zelim saradnju sa web dizajnerima i programerima za realizaciju mojih ideja.
  Postoji i mogucnost kasnijeg zaposlenja ovdje u Australiji kad se poslovi prosire.

 9. 10/02,2012 | 14:49

  Postovani Dragane,

  Kontaktirajte me na ovaj mejl ivana (at) tirien (dot) com ako ste zainteresovani za saradnju. Ja sam deo tima iskusnih programera i dizajnera koji imaju iskustva sa inostranim projektima. Ako zelite mozemo se cuti i preko skajpa.

Leave a Reply