Početak pravljenja web sajta

Published on 11/29,2010

Za pravljenje web sajtova mogu da se koriste programi kao što su Dreamweaver, Microsoft FrontPage itd. Ja koristim Dreamweaver jer mi daje veću slobodu u kreiranju sajtova za razliku od drugih programa. Jedna od prednosti rada u Dreamweaver-u je to što omogućava pravljenje web sajta na 3 načina: u kodu, u dizajnu i kombinovano (što omoćava da dok programirate u gornjem delu prozora, istovremeno možete da vidite rezultate vašeg rada u donjem delu). Pored toga, njegove prednosti su i te što tagove, atribute i stringove u kodu prikazuje u različitim bojama, pa je kod pregledniji, a takođe ima i dosta naprednih opcija kao što su web template, definisanje sajta u okviru programa što smanjuje greške u radu, dobar tool za find i replace i sl.

Dizajn web sajta radite u Photoshop-u i kad ga završite, pomoću alatke Slice tool ga "iseckate" i sačuvate u vidu slika, koje zatim ubacujete u Dreamweaver, čime se dobijaju prvi obrisi budućeg sajta. Možete dizajnirati ceo sajt, ili samo neke njegove delove kao npr. navigacioni meni, pozadinu, ili oblik sajta. Nakon što ubacite tako iseckane slike u Dreamweaver, na red dolazi njihova optimizacija u kodu. Potrebno je sređivati razmake između elemenata koda, linkove, fontove i sl. a korišćenje stilova (CSS-a) olakšava i ubrzava rad.

Dreamweaver je jako jednostavan za rad, i omogućava početnicima koji se nikad nisu sreli sa radom u kodu da vrlo lako, radeći samo u dizajnu Dreamweavera-a, naprave svoj web sajt. Naravno ako želite da budete profi, morate naučiti da radite i u kodu Wink 

Nešto više o samom dizajnu sajta sledeći put Smile 

 

p.s. Dreamweaver tutorijal možete preuzeti ovde 


Comments

 1. 11/29,2010 | 18:03

  Da li znaš odakle može da se skine tutorijal na srpskom za rad u Dreamweaver-u?
  Pozz.

 2. 12/01,2010 | 12:43

  evo ubacila sam link za tutorijal ispod teksta ;)

 3. 12/01,2010 | 12:47

  Standardno sjajna Ivana!
  Jedva cekamo nastavak ovog edukativnog serijala :)

 4. 12/01,2010 | 12:56

  @Mladen: Hvala! :)

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me