Kako da napravite lep dizajn sajta

Published on 11/29,2010

Celokupan dizajn web sajta možete uraditi u programu Adobe Photoshop. Ono po čemu je rad u Photoshop-u možda i najinteresantniji je upravo mogućnost korišćenja ogromnog broja različitih brush-eva koji prave značajnu razliku između sasvim solidnog i izvanrednog dizajna. Na sledećem primeru ću pokazati kako brzo i lako možete da napravite interesantan dizajn za web sajt.   

Prvo što radite je osmišljavanje izgleda vašeg budućeg sajta, njegove visine, širine, boja i oblika. U Photoshopu otvarate novi dokument sa dimenzijama koje sami zadajete. Vodite računa da dokument bude dovoljno veliki kako biste imali dovoljno prostora kako za dizajniranje samog sajta tako i za dizajniranje prostora oko njega.

Ako želite da napravite kockasti ili pravougaoni oblik sajta sa zaobljenim ivicama, koristite alatku Rounded rectangle tool, a opciju Radius koristite za podešavanje ugla zaobljenosti. Kada formirate oblik sajta automatski se stvara novi layer. Dvostrukim klikom na njega otvara se prozor sa opcijama. Pa tako možete podesiti da sajt ima unutrašnji sjaj pomoću opcije Inner glow a spoljašnji sjaj pomoću Outer glow. Prostor oko sajta može da ima efekat prelivanja jedne boje u drugu koji podešavate pomoću opcije Gradient overlay. Što se tiče navigacionog menija, njega po želji možete smestiti na vrh sajta ispod zaglavlja, ili npr. sa leve strane sajta u okviru oblika koji pravite na isti, gore opisan način. U zaglavlje možete jednostavno smestiti logo koji ste isto prethodno dizajnirali, a uglove sajta možete ukrasiti sa nekom lepom šarom koju možete da izaberete od već ponuđenih šara u okviru alatke Brush tool. I za kraj možete da dodate efekat odraza sajta, tako što napravite kopiju layer-a napravljenog oblika sajta i spustite ga skroz ispod dna sajta smanjivši mu malo opacitet pomoću opcije Opacity. Konačan dizajn sajta može da izgleda ovako:

 


Comments

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me