Cross-browser

Published on 11/15,2010

Termin cross-browser se često meša sa terminom multi-browser. I dok multi-browser znači usklađivanje Html koda na nekoliko web browsera, cross-browser podrazumeva njegovo usklađivanje na svim verzijama browsera koji su nastali od kako je nastao internet. 

Upravo zato kada pravite web sajt, morate voditi računa o tome da se on isto ili što je bolje moguće vidi u svim ili u većini browsera jer se može desiti da nešto lepo radi u jednom, ali ne i u drugom browseru. To je zbog toga što različiti browseri čitaju Html, JavaScript i CSS na različite načine. Najviše problema zadaju IE6 i IE7. Ono što sam ja primetila da se javlja kao najčešći slučaj ne slaganja u browserima jeste prazan prostor ili spacing koji se javlja između elemenata Html koda. I to unutrašnji (padding) i spoljni (margin). A da biste to ispravili morate se vratiti u Dreamweaver i u kodu pomoću stilova (CSS) sređivati sve dok ne doterate do identičnog izgleda svuda. Ili što je još bolje, ispravke možete raditi i u samom browseru pomoću jedne odlične opcije koja se zove Inspect element, koju uključujete desnim klikom miša iz padajućeg menija na samom browseru. Tu možete vrlo lako menjati kod iz prozora koji vam se otvara u dnu ekrana, a kritičan kod vrlo lako obeležavate tako što se pomoću alatke lupa krećete po ekranu i beležite one delove web sajta koje treba da promenite. I rezultate možete odmah da vidite u istom prozoru, za razliku od Dreamweavera u kom morate prvo da sačuvate promene pa da otvorite Html stranu u nekom browseru. Pošto najveći broj korisnika najviše koriste ova četiri browsera - Mozilla Firefox, Google Chrome, Internet Explorer (noviji) i Opera, iz tog razloga je najbolje uskladiti web sajt sa njima.

 


Comments

 1. 11/15,2010 | 16:27

  Interesantat blog. Puno korisnih informacija...

 2. 11/21,2010 | 22:38

  Odlicna uputstva za mlade web dizajnere!

  A jel mozemo da dobijemo neke informacije kako da ispravljamo odredjena CSS pravila, samo na tim problematicnim browserima? :)

 3. 11/22,2010 | 09:07

  Nisam neki expert al mi se cini da ti je blog extra!

 4. 12/01,2010 | 12:44

  @Milan
  o tome ću pisati u nekom narednom blogu ;)

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me